Het zonnepanelen systeem

Zonnepanelen worden steeds populairder en steeds meer huishoudens en bedrijven investeren in dit duurzame energie alternatief. Maar hoe werkt dit zonnepanelen systeem eigenlijk? In dit artikel duiken we dieper in de verschillende onderdelen van het zonnepanelen systeem en leggen we uit hoe dit proces verloopt.

Wat zijn zonnepanelen?

Laten we beginnen bij het begin. Zonnepanelen zijn eigenlijk een verzameling zonnecellen. Deze zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonnepanelen bestaan uit meerdere lagen en zijn meestal gemaakt van silicium. Een zonne-installatie bestaat altijd uit meerdere panelen, ook wel ‘modules’ genoemd. Het aantal panelen is afhankelijk van het energieverbruik van de woning of het bedrijf.

Omvormer

Vervolgens is er nog een essentieel onderdeel: de omvormer. De zonnepanelen produceren gelijkstroom. Aangezien onze huizen en bedrijven wisselstroom nodig hebben, dient de omvormer als “tolk” tussen de panelen en de energievoorziening. De omvormer regelt de elektriciteit die van de panelen afkomt en zorgt ervoor dat deze geschikt is voor ons elektriciteitsnet. De omvormer wordt meestal via een kabel aangesloten op een stopcontact.

Montage van de zonnepanelen

Het monteren van de zonnepanelen is een intensief en belangrijk onderdeel van het installatieproces. Er zijn verschillende manieren om de zonnepanelen te monteren, bijvoorbeeld op een plat dak of op een schuin dak. De meest voorkomende en simpelste manier is om ze op een schuin dak te plaatsen. Dit gebeurt door middel van frames waar de panelen op gelegd worden.

Verbinding met het elektriciteitsnetwerk

Wanneer alle panelen goed bevestigd zijn, de kabels correct zijn aangesloten en de omvormer zijn werk doet, kan de installatie verbonden worden met ons reguliere elektriciteitsnet. Dit wordt gedaan door de hoofdaansluiting in huis om te schakelen. Dit maakt het mogelijk om het zonnepaneelsysteem te testen en te gebruiken.

Smart Systems

Tegenwoordig bevatten steeds meer zonnepaneelsystemen slimme technologieën. Zo kan men bijvoorbeeld via een app op de telefoon of tablet het functioneren van de panelen bijhouden. Er kan gezien worden hoeveel energie de panelen opwekken en hoeveel energie er op dat moment wordt verbruikt. Ook kan men inzicht krijgen in de CO2-uitstootvermindering.

Onderhoud

Ook onderhoud is essentieel voor het goed laten functioneren van het systeem. Het is aan te raden om de panelen minimaal twee keer per jaar te reinigen en te controleren op eventuele beschadigingen. Als men bepaalde onderdelen moet vervangen of repareren, dan is het aan te raden om dit door een professional te laten doen.

Het economische aspect

Op het moment dat men investeert in een zonnepaneelsysteem, willen mensen uiteindelijk ook graag weten wat de financiële consequenties zijn en wat het oplevert. Het kan namelijk lonend zijn om over te stappen op deze vorm van energie. Een huishouden van vier personen kan per jaar tot wel €600,- besparen. Ook voor bedrijven kan het kostenbesparend zijn.

Voordelen van zonnepanelen

Tot slot nog de voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

– Het is een duurzame energiebron
– Het kan kostenbesparend werken
– Het levert een bijdrage aan een beter klimaat
– Het vraagt relatief weinig onderhoud
– Het geeft inzicht in het energieverbruik

Slotconclusie

In dit artikel hebben we de verschillende onderdelen van het zonnepaneelsysteem toegelicht. Het bestaat uit de zonnepanelen, de omvormer, de montage en de verbinding met het reguliere elektriciteitsnet. Ook is er kort ingegaan op de slimme technologieën en tips gegeven voor het onderhoud. Ten slotte gaven we een overzicht van de voordelen van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

1. Wat wordt er precies met de hoek van de zonnepanelen bedoeld?
2. Hoe werkt een zonnepaneelsysteem als het niet zonnig is?
3. Welke factoren bepalen de opbrengst van de zonnepanelen?
4. Wat gebeurt er met het overschot aan energie die opgewekt wordt?
5. Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Antwoorden op de veelgestelde vragen:

1. De hoek van de zonnepanelen bepaalt de opbrengst van de panelen. Die hoek is belangrijk omdat de invalshoek van het zonlicht efficiënter gebruikt kan worden.
2. Een zonnepaneelsysteem produceert energie wanneer er licht is, maar ook wanneer er geen zonlicht beschikbaar is. Het systeem zal gewoon doorgaan met energie opwekken.
3. De opbrengst van de zonnepanelen is afhankelijk van factoren zoals de hellingshoek, de oriëntatie van de panelen en de hoeveelheid zonlicht die er is.
4. Het overschot aan energie wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk.
5. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één groot kristal en hebben daardoor een hoger rendement. Polykristallijne panelen bestaan uit meerdere kleine kristallen en hebben daardoor een lager rendement.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*